Der er intet bedre end hyggelige stunder foran åben ild, hvor man kan sidde og betragte flammerne danse og nyde varmen. Netop af disse årsager er pejse enormt populære blandt danskerne i disse år, og er i høj grad blevet en del af en moderne indretning. På trods af at vi i dag primært benytter fjernvarme til at opvarme vores huse, vælger flere og flere at indbygge en gaspejs i deres hjem udelukkende for de hyggelige og æstetiske aspekter.

Er du også på udkig efter en ny pejs til dit hjem, eller kunne du godt tænke dig at vide mere om gaspejse, så er du havnet det rette sted. Læs mere her om hvad en gaspejs er, hvordan den fungerer, hvilke fordele, der er ved en gaspejs, og hvad du skal overveje, inden du køber.

ForhandlerVurdering
Biopejs-ShopBedsteTil Butik →

Udendørs Gaspejs

Udendørs gaspejs

Fritstående Gaspejs

Fritsående gaspejs

Ophængt Gaspejs

Ophængt gaspejs

Hvad er en gaspejs?

En gas pejs er en pejs, som benytter gas til at brænde. Typen af gas vil ofte være enten naturgas eller flaskegas (eller bygas ved enkelte typer gaspejse). Typisk er denne pejs meget simpel, elegant og strømlinet af udseende, og vil være designet med store glasoverflader for et pænt og elegant udtryk, som mange holder af.

Når du vælger at indrette med en gaspejs, skal denne først installeres eller monteres og herefter både tilkobles gas og testes. Disse opgaver udføres af en autoriseret og certificeret vvs-installatør. Dette skal du gøre for at sikre, at der ikke slipper gas ud nogen steder, og installationen således er korrekt, forsvarlig og sikker.

Hvordan fungerer en gaspejs?

De fleste gaspejse har det, som kaldes lukket eller eget kredsløb, hvor både ilttilførsel og aftræk foregår automatisk, uden at du skal gøre noget. Aftrækket består af et dobbelt rør, hvoraf det ene tilfører ilt, og det andet trækker gassen fra forbrændingen ud igen. På denne måde skabes der et stabilt og kontrolleret kredsløb, som sikrer at din pejs altid brænder optimalt. Du slipper således for bøvlet med de traditionelle brændeovne, hvor det ofte er nødvendigt at justere på enten mængden af brændsel eller ilttilførsel.

Denne type pejs betjenes meget simpelt ved, at der tændes for pejsen, når det ønskes. Fordi der ikke skal bruges optænding eller brænde, kan du selv vælge præcis, hvornår du vil have den tændt eller slukket.

Hvordan er en gaspejs anderledes end andre pejse?

En gaspejs adskiller sig fra andre pejse primært gennem sin type af brændsel, men også gennem installation, design og bekvemmelighed.

Her er nogle af de primære forskelle mellem en traditionel pejs, en biopejs og en gaspejs: 

  • Hvor en konventionel brændeovn anvender træ eller briketter til at brænde, bruger en gaspejs gas (natur-, flaske-, eller i nogle tilfælde bygas). Problemet ved en almindelige brændeovn er, at den har en stor og klodset skorsten, er svær at rengøre og desuden udleder partikler, som påvirker indeklimaet negativt.
  • En biopejs anvender brændstoffet bioethanol til at brænde. Bioethanol er ofte dyrere end gas til en gaspejs, men til gengæld er en biopejs nem at opsætte, og der findes mange forskellige designs. En biopejs afgiver til gengæld typisk ikke lige så meget varme som en gaspejs gør.
  • En gaspejs er særligt populær, netop fordi den afgiver meget varme og samtidig ikke udskiller farlige partikler. Den er lidt sværere at installere end en biopejs, men til gengæld er den billigere i drift.

Hvilke fordele er der ved en gaspejs?

Der er mange fordele ved at have en gaspejs, og disse fordele har netop været årsagen til, at et stigende antal danskere i dag foretrækker denne pejs frem for andre løsninger til deres hjem. De primære fordele ved en gaspejs er:

  • Gaspejs uden skorsten: Den største fordel ved en gaspejs i følge mange forbrugere er, at den ikke behøver en skorsten. I stedet har den blot et aftræk, som kan løbe både lodret og vandret ud fra pejsen. Det betyder, at udtrækket kan gå fra pejsen til taget eller facaden, og du slipper for det omfattende projekt med at etablere en skorsten, hvis du ikke har sådan en i forvejen. Mange synes heller ikke, at en skorsten er særlig attraktiv eller pynter på et hus eller i en stue. Alt dette slipper du således for med denne type pejs. En gaspejs uden skorsten betyder derfor også, at du har langt større frihed i forhold til at indrette.
  • Intet besvær: Fordi denne pejs har et lukket kredsløb, behøver du ikke bekymre dig om at skulle rende og holde øje med, om den brænder optimalt. Den brænder altid optimalt, og du skal ikke bruge tid på at tænde op, få den varm nok, køle den ned igen eller øge ilttilførsel på noget tidspunkt.
  • Et godt og sundt indeklima: En anden fordel ved det lukkedes kredsløb i denne pejs er, at indeklimaet ikke bliver påvirket negativt. Mange brændeovnsejere er ofte generede af den røg, som undslipper når ovnen åbnes. Røg fra en brændeovn kan sætte sig i tøj, hår, møbler og andet inventar til stor gene for mange – både beboere og besøgende. Dette slipper du helt for med en gaspejs.
  • Slip for at tænke over brænde: Du skal aldrig tænke over at skaffe nyt brænde. For mange ejere af brændeovne er selve det med at skulle bestille, afhente eller få leveret, samt opbevare brændet, som helst skal være tørt, en stor udfordring. Alt dette slipper du for med denne pejs, hvor du blot skal sørge for at have gasflasker stående, hvis din pejs kører på flaskegas.
  • Nyd det elegante look: Sidst, men ikke mindst er disse pejse særligt populære på grund af deres moderne, æstetiske og rene udtryk, der gør dem attraktive som en del af et nordisk eller skandinavisk hjem.
  • Vælg din egen dekoration: Når du vælger denne pejs til dit hjem, kan du nemt udsmykke den med lige præcis den dekoration, du finder passende. For eksempel kan du vælge mellem keramisk træ eller sten for et flot, elegant og tidløst udtryk.
  • Moderne betjening: De fleste gaspejse betjenes i dag med en fjernbetjening, og mange holder af, at de lige så let som at tænde for fjernsynet eller stereoanlægget, kan få varme og hygge i hjemmet. Nogle af dem kan endda betjenes så let som ved et par tryk på din telefon. Dette skyldes den innovative teknologi, der gør at du i dag kan få en app til visse pejse, som gør det utroligt nemt at styre, om pejsen skal være tændt eller slukket, samt hvor højt blus den skal brændes ved.

Hvad skal du overveje, inden du vælger gaspejs?

Inden du køber din gaspejs, skal du vide, hvilken type gas, der anvendes i din bolig, da modellerne og typerne inden for pejse varierer afhængigt at gastypen. I enkelte af de større danske byer, findes bygas som nogle typer af gaspejse vil kunne tilkobles. Det er vigtigt, at du undersøger muligheden for dette, inden du køber din pejs.

Inden for denne type af pejse findes der mange forskellige flotte og spændende modeller, som på hver sin måde kan komplimentere et smukt og moderne hjem. Du bør derfor sætte dig grundigt ind i udvalget og vælge netop den pejs, der passer ind i dit hjem og din indretningsstil. For eksempel kan du få en fritstående pejs, som på mange måder ligner en traditionel brændeovn – blot hvor der er udtræk i stedet for skorsten selvfølgelig.

Der findes også smukke indbyggede pejse, som naturligt integreres i en væg eller en halvmur i hjemmet, og på den måde er med til at forme boligen og give et eksklusivt look. Mange vælger i dag gaspejs med indbygning i boligens vægge for at styrke det unikke og personlige arkitektoniske udtryk. Med en gaspejs indbygning bliver pejsen også mere diskret placeret i rummet. 

Sidst, men ikke mindst bør du også tænke over, hvor pejsen skal placeres. Mange nyder at have pejsen placeret et centralt sted i deres hjem – ofte stuen – hvor den vil kunne nydes af både hjemmets beboere og gæster i forbindelse med selskabelige lejligheder. Andre vælger dog at få installeret en gaspejs i for eksempel soveværelset for at opnå en ekstra luksuriøs og hjemlig følelse i netop dette rum.

Indendørs eller udendørs gaspejs?

En af de helt store fordele ved gaspejse er, at de kan installeres både indendørs og udendørs. Dette er en stor fordel for mange, som godt kan lide at samles om ilden indendørs i det mørke og kolde vinterhalvår, men samtidig nyder lange hyggelige stunder i løbet af sommerens lyse nætter.

En udendørs gaspejs øger nemlig ikke kun det elegante look på din terrasse, men giver samtidig en hyggelig atmosfære og behagelig varme, som kan nydes af mange på én gang. Intet skaber helt den samme hyggelige stemning, som en gaspejs formår, og en af de helt store fordele ved netop denne løsning frem for et traditionelt bål er, at ingen skal døje med røg i hovedet eller tøj og hår, der lugter af røg efterfølgende.

Af udendørs pejse findes der også her et stort udvalg, og det er nemt at finde en gas pejs, der passer til lige præcis jeres ønsker og stil i forhold til indretning og æstetik. Mange moderne pejse til udendørs brug er enten slanke eller aflange, men der findes også runde pejse, som giver den gammeldags følelse af bålplads, og giver mulighed for at sidde rundt om i en samlet flok.

Hvad koster en gaspejs?

En gaspejs pris afhænger af mange forskellige faktorer, og derfor er det svært at nævne blot en pris. Dog kan det roligt siges, at denne type pejs er blandt de dyrere løsninger på markedet, og det gør, at en del danskere er skeptiske i forhold til at købe. 

De fleste af denne type pejse har en pris begyndende på ca. 20.000 kr. og opefter. Prisen afhænger primært af designet og størrelsen – for eksempel om det skal være en indbygget eller en fritstående gaspejs. Derudover findes der et bredt spektrum af designs, hvor du blandt andet kan vælge, om det skal være en ensidet, tosidet eller tresidet pejs (Altså hvor mange sider med glas, du ønsker), eller om det for eksempel skal være en tunnel pejs, som ofte placeres midt i et rum og giver udsyn gennem glasset fra den ene side til den anden.

Trods den lidt dyrere pris på denne pejs, er der som nævnt herover et hav af attraktive fordele ved den, som i sidste ende resulterer i, at mange vælger netop denne type af pejs til deres hjem. Særligt er det tanken om de lange, hyggelige aftener både i det mørke vinterhalvår og det lune sommerhalvår på terrassen, som kan nydes uden besvær, der overbeviser mange i sidste ende.

Hvor er det muligt at spare på en gaspejs?

Hvis du gerne vil spare lidt på din pejs, kan det være en rigtig god idé at undersøge flere forskellige forhandlere, inden du køber. Hele processen bliver langt nemmere, hvis du allerede ved, hvilken type gaspejs, du er på udkig efter. Netop derfor er det en rigtig god idé at overveje, hvilke ønsker og behov du har til din kommende pejs. For eksempel er der lidt prisforskel i de forskellige typer af gas, og du kan derfor med fordel have dette med i dine beregninger, hvis du skal tænke over gaspejsens pris over flere år.

Når du har fundet din favorit – eller som minimum har listet dine kriterier – kan du gå i gang med at undersøge forskellige forhandlere for at få den bedste pris. På nettet vil du i mange tilfælde være i stand til let at danne dig et overblik, og på den måde gennemskue, hvor du kan få din ønskede gaspejs billigst.

Flere forhandlere vil i løbet af året have attraktive kampagner, hvor du vil kunne finde en pejs på tilbud. På den måde vil der være penge at spare i forhold til den almindelige vejledende salgspris.

I forbindelse med din installation, kan det også være en fordel at indhente et godt gaspejs tilbud fra flere forskellige vvs-installatører, for at få den bedste pris.